عملیات هرس سبز یا هرس تابستانه به منظور تنک کردن میوه های اضافی، ایجاد زخم بر روی ساقه ها برای القای رشد شاخه جدید، انجام می شود.
هدف هرس تابستانه در کشاورزی و باغداری، فراهم کردن شرایط مطلوب برای نفوذ نور به داخل تاج پوشش و حذف نرک ها می باشد.
در عملیات هرس سبز باید کلیه لوازم و ادوات را بعد از انجام کار بر روی هر درخت ضد عفونی کرد، چرا که گیاه همزمان در مرحله حساس رشد قرار دارد و بار آفتی و قارچی بالایی نیز در محیط وجود دارد. از اینرو امکان شیوع بیماری بسیار زیاد است.
از اعضای مهمی که باید در هرس سبز آنها را حذف نمود، پاجوش هایی که در پیرامون ریشه درخت یا تنه یا ساقه آن رشد کرده اند، می باشد.
هرس سبز را می توان بر روی شاخه هایی انجام داد که رشد و حرکت آنها در تابستان برای تعدادی از واریته ها به پایان رسیده است. همچنین واریته هایی که در اوایل پاییز به رشد خود خاتمه داده اند را می توان با هرس سبز نابود کرد و درخت را از شر آنها خلاصی داد.
فواید هرس تابستانه:
1- هرس تابستانه موجب توزیع بهتر شیره پرورده به برگ ها و میوه های در حال رشد شده و فتوسنتز را بهینه تر می کند و از رشد نامطلوب درختان جلوگیری میکند.
2- هرس گیاهان باعث افزایش میزان باروری آنها می شود.
3- هرس گیاهان و درختان باعث تنظیم جهت رشد و افزایش امنیت و استحکام آنها می شود.
زمان هرس سبز درختان:
عملیات هرس سبز از اوایل بهار تا اواخر تابستان ادامه دارد و با توجه به نوع گیاه و آب و هوای هر منطقه متفاوت است.
هرس کردن گیاهانی که در بهار گل میدهند بهتر است پس از خشک شدن گلهای آنها انجام شود.
درختانی که در بهار بهتازگی جوانه زدهاند ممکن است در اثر هرس زودرس ضعیف شوند. هرس درختان جوان در اواخر تابستان مانع ضعیف شدن آنها میشود.
معمولا هرس تابستانه نسبت به هرس زمستانه سبک تر و خفیف تر انجام می شود.